Bespaar op je verbouwing met 13 nuttige tips

Laatst geüpdated

Februari 14 2021

Geschreven door

Job den Brand

Een verbouwing kan je groots aanpakken door je hele huis te verbouwen. Of iets kleinschaliger door een nieuwe badkamer te installeren. In beide gevallen wil je dat die verbouwing niet al te duur wordt. We hebben dertien tips hoe je bespaart op je verbouwing en vertellen wat nu echt zorgt voor een waardevermeerdering van je woning.

 

 

Hoe kan je besparen op je verbouwing?

 • Richard zegt dat je meerdere gespecificeerde offertes moet opvragen. Kijk ook of het niet goedkoper is als je zelf de bouwmaterialen aanschaft. 

 • Bas tipt dat je goed moet letten op reviews. Veel goede reviews kunnen je een hoop ellende en geld besparen. “Weinig reviews, maar wel lovend. Wellicht vrienden en kennissen die de boel een beetje kleuren.” Hij vindt het pas interessant als er heel veel reviews met een positief gemiddelde te vinden zijn.

 • Deb laat weten dat je een goed uitgewerkt plan moet hebben met een vaste prijs. Hou zelf een klein potje achter de hand voor onverwachte problemen. 

 • Jan reageert dat regelmatig een kop koffie niet alleen lekker voor de werker is, maar ook een reden is om tussentijds even het werk te inspecteren. “Door de koffie kon ik voorkomen dat hij een stopcontact onnauwkeurig afwerkte.”

 • Sandra heeft een oud huis gekocht en ze heeft voor haar verbouwing veel hergebruikt. Dat scheelt al een hoop. Ook komt ze vaak in de bouwmarkt als een kortingsactie is. Verder doet ze veel zelf. “Het is ons vierde huis en we leren elke keer weer bij.”

 • Een andere Sandra koopt veel bouwmaterialen bij de Action. “Dat scheelt sowieso heel veel geld.”

 • Meneer Smit kan Werkspot aanraden. Op deze website kan je je klus aanbieden en vervolgens krijg je meerdere aanbiedingen van aannemers. Je kan dan in zee gaan met de aannemer die jou het best lijkt.

 • Bert heeft meerdere tips om de kosten binnen de perken te houden. “Bepaal wat je wel en niet wil. Ben je handig? Zelf doen scheelt 50%. Laat meerdere offertes maken. Vraag referenties. Betaal niet alles in één keer.”

 • Hilda kijkt bij kringloopwinkels en sloopbedrijven. Daar zijn vaak nog hele goede balken en kozijnen te krijgen.

 • Angela zegt dat er op internet heel veel klustips te vinden zijn. “Vorig jaar heb ik mijn eigen kozijnen gemaakt. Vaak is het minder moeilijk dan je denkt.”

 • Let op speciale acties bij woonwarenhuizen. Elly was al een tijdje op zoek naar een nieuwe keuken. Bij IKEA bleek ze tien euro korting te krijgen bij elke honderd euro die ze uitgaf. Met de aanschaf van een keuken loopt die korting zo aardig op tot enkele honderden euro’s.

 • Meneer Jansen kijkt vooral lokaal. “Ik werk alleen maar met bekende zzp-bedrijven uit het dorp die bekend staan om het goede werk dat ze leveren.” Goed werk hoeft niet de goedkoopste manier te zijn, maar kan je op lange termijn wel een hoop besparen.

 • Dick heeft tot slot nog een goed advies. Hij zegt dat je alleen moet verbouwen als je geld hebt. Je moet er niet voor gaan lenen.
 

Hoe financier je een verbouwing?

Dat kan op verschillende manieren. Als je veel spaargeld op je spaarrekening hebt staan, dan kan je dat geld beter uitgeven aan een verbouwing dan aan de Belastingdienst als vermogensrendementsheffing. Je kan er ook voor kiezen om een tweede hypotheek af te sluiten of een persoonlijke lening aan te gaan. Je betaalt bij een persoonlijke lening wel een veel hogere rente.